formats

Laman Statik Vs Dinamik – Apa bezanya?

Apakah laman web statik dan dinamik?

Terdapat banyak laman web statik di Internet. Anda tidak akan dapat mengenalinya sebagai laman web statik dengan serta-merta. Jika laman web ini kelihatan biasa dan dimiliki oleh syarikat kecil, dan hanya menyampaikan maklumat, ia berkemungkinan dalam kelas laman web statik. Website statik hanya boleh dikemaskini oleh seseorang yang mempunyai pengetahuan pembangunan laman web. Website statik adalah yang termurah untuk dibangunkan dan dikendali. Banyak syarikat-syarikat kecil masih menggunakannya sebagai media pengenalan perniagaan.

Kelebihan laman web statik:

 •     Cepat untuk dibangunkan
 •     Murah untuk dibangunkan
 •     Murah untuk kendalikan

Kelemahan laman web statik:

 •     Memerlukan kepakaran pembangunan web untuk mengemas kini laman web
 •     Laman web tidak banyak membantu untuk pengguna
 •     Kandungan tidak di kemaskini

Laman web dinamik pula lain boleh menjadi lebih mahal untuk dibangunkan pada mulanya, tetapi mempunyai banyak kelebihan. Pada asasnya, sebuah laman web dinamik membolehkan pemilik laman web keupayaan untuk mengemaskini dan menambah kandungan baru ke laman. Sebagai contoh, berita-berita dan peristiwa-peristiwa yang boleh dikirimkan kepada laman tersebut melalui peranti mudah-alih.

Ciri-ciri website dinamik adalah banyak. Beberapa contoh ciri-ciri laman web yang dinamik mungkin: kandungan sistem pengurusan, sistem e-dagang, papan buletin / perbincangan, kemudahan intranet atau extranet, kemampuan untuk pelanggan atau pengguna untuk memuatnaik dokumen-dokumen, keupayaan untuk pentadbir atau pengguna untuk mewujudkan kandungan atau menambah maklumat kepada lokasi (penerbitan dinamik).

Kelebihan laman web dinamik:

 •     Mempunyai banyak fungsi
 •     Lebih mudah untuk mengemaskinikan
 •     Kandungan baru membuatkan pembaca kembali semula ke tapak dan membantu dalam enjin carian
 •     Boleh bekerja sebagai satu sistem untuk membolehkan kakitangan atau pengguna bekerjasama

Keburukan laman web dinamik:

 •     Lambat / lebih mahal untuk membangunkan
 •     Kos Hosting yang lebih sedikit

Ringkasan:

Banyak laman web dari dekad yang lalu adalah statik, tetapi  ramai orang menyedari kelebihan mempunyai laman web yang dinamik. Laman web dinamik boleh memberi banyak kelebihan dan boleh digunakannya sebagai alat mewujudkan profesionalisma, juga memberi pengalaman menarik untuk pelawat anda.

Bagaimanapun, laman web statik masih lagi berperanan besar iaitu sebagai media pengenalan perniagaan atau alat pengiklanan di internet. Ia menjadi penghubung pelanggan dan bakal pelanggan jika di lengkapi maklumat untuk mudahkan komunikasi. Salah satunya ialah selain tertera maklumat alamat dan nombor telefon syarikat, laman web nya juga tersedia peta lokasi yang memudahkan bakal pelanggan mencari arah dan membuat perancangan awal perjalanan.

Lot99, lot bisnes anda, mengisi keperluan ini.

Home Laman Web Laman Statik Vs Dinamik – Apa bezanya?